Απόκτησε ενσυνειδητότητα

Mindfulness

Eξάσκηση στην Ενσυνειδητότητα

Η αυτοφροντίδα έχει γίνει μια σημαντική έννοια τα τελευταία χρόνια. Μαζί με την υγιεινή διατροφή, τον προσωπικό χρόνο και την άσκηση, η πρακτική ενσυνειδητότητας συχνά αναφέρεται ως ένας τρόπος για να εξασκήσετε την φροντίδα του εαυτού και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.

Ο ορισμός της ενσυνειδητότητας είναι αρκετά απλός. Είναι μια κατάσταση απόλυτης εστίασης στην παρούσα στιγμή, χωρίς να μένετε ή να αντιδράτε στις σκέψεις σας. Με άλλα λόγια, είναι να είσαι παρών σε ό,τι κάνεις, αντί να αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί ή να χαθεί στις σκέψεις σου για το παρελθόν ή το μέλλον.

Το μυαλό μας τρέχει συνεχώς και κατά συνέπεια χάνουμε την επαφή με το σώμα μας και πολύ σύντομα βυθιζόμαστε σε εμμονικές σκέψεις για κάτι που μόλις συνέβη ή ανησυχούμε για το μέλλον. Και αυτό μας προκαλεί άγχος.

Η ενσυνειδητότητα είναι η βασική ανθρώπινη ικανότητα να είμαστε πλήρως παρόντες, έχοντας επίγνωση του που βρισκόμαστε και τι κάνουμε, χωρίς να αντιδρούμε με υπερβολή σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυνόμαστε, η ενσυνειδητότητα είναι εκεί για να μας επαναφέρει στο σημείο που είμαστε και στο τι κάνουμε και νιώθουμε.

Η ενσυνειδητότητα είναι μια ιδιότητα που έχει ήδη κάθε άνθρωπος. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φανταστείτε, απλά πρέπει να μάθετε πως να έχετε πρόσβαση σε αυτό.

Ενώ η επίγνωση είναι έμφυτη, μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω δοκιμασμένων τεχνικών
Ενσυνειδητότητα σημαίνει να διατηρούμε την επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών μας αισθήσεων και του περιβάλλοντος μέσα από έναν ήπιο φροντιστικό φακό. Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει επίσης αποδοχή, που σημαίνει ότι δίνουμε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας χωρίς να τα κρίνουμε, χωρίς να πιστεύουμε ότι για παράδειγμα ότι υπάρχει ένας σωστός ή λάθος τρόπος να σκεφτόμαστε ή να αισθανόμαστε σε μια δεδομένη στιγμή. Όταν εξασκούμε την ενσυνειδητότητα οι σκέψεις μας συντονίζονται με αυτό που αισθανόμαστε την παρούσα στιγμή χωρίς να τρέχουν στο παρελθόν ή στο μέλλον.

Πως λειτουργεί το Mindfulness

Όταν ασκούμε την ενσυνειδητότητα, υπάρχουν αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα και το μυαλό μας. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν θετικά οφέλη στην υγείας τους κάνοντας την πρακτική της επίγνωσης. Ενώ οι μηχανισμοί πίσω από το γιατί η ενσυνειδητότητα μπορεί να βελτιώσει την υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι έρευνες έχουν εντοπίσει κάποιους παράγοντες ενσυνειδητότητας που μπορεί να συμβάλλουν στις θετικές αλλαγές που βιώνουν όσοι κάνουν την πρακτική.
Εστιασμένη Προσοχή
‘Ενας κύριος στόχος του να ζεις με επίγνωση είναι να ζεις την παρούσα στιγμή. Όταν το μυαλό του θεραπευόμενου περιπλανιέται, οι επαγγελματίες της ενσυνειδητότητας μπορούν γρήγορα να το επαναφέρουν στο αντικείμενο της προσοχής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχής προσοχή σε ένα αντικείμενο εστίασης μπορεί να επηρεάσει θετικά τα συναισθήματα.
Επίγνωση Σώματος
Μια άλλη τεχνική ενσυνειδητότητας είναι η σάρωση σώματος. Αυτό περιλαμβάνει έναν αργό νοητικό έλεγχο σε κάθε μέρος του σώματος σας, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας, και παρατηρείτε σε ποια σημεία αισθάνεστε θετικά και σε ποια όχι. Η βελτίωση της επίγνωσης του σώματος σας μπορεί, με τη σειρά του να βελτιώσει τη συναισθηματική σας επίγνωση.
Αλλοιωμένη αντίληψη του εαυτού
Η ικανότητα αλλαγής της αυτοαντίληψης συνδέεται με την ευτυχία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επίγνωση μπορεί να βοηθήσει τους ασκούμενους στην ευνσυνειδητότητα να δουν τον εαυτό τους ως ρευστό και μεταβαλλόμενο, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευτυχία.
συναισθηματική ρύθμιση
Η ενσυνειδητότητα σας διδάσκει να μην αντιδράτε έντονα στα συναισθήματα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε συναισθήματα, αλλά ότι αποδέχεστε όλα όσα αισθάνεστε, θετικά και αρνητικά. Αυτή η προοπτική μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συνολικής σας ευημερίας λόγω της κατανόησης και της αποδοχής των συναισθημάτων σας.

Ζήσε την παρούσα στιγμή

Η ενσυνειδητότητα προκαλεί τους ασκούμενους να απελευθερωθούν από τα πρότυπα σκέψης τους και να αρχίσουν να ζουν στην παρούσα στιγμή. Όταν το κάνετε αυτό είναι πιθανό να εκτιμήσετε τα μικρά πράγματα πολύ περισσότερο από ότι συνήθως. Όταν βγαίνετε από τις σκέψεις σας και δίνετε προσοχή σε αυτό που έχετε μπροστά στα μάτια σας, μπορεί να σας υπενθυμίσει να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε ήδη μπροστά σας.

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της επίγνωσης είναι να ζεις στην παρούσα στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε στην παρούσα στιγμή για ζήσετε συνειδητά. Ακόμη και εκείνοι που ζουν συνειδητά για χρόνια δεν μπορούν πάντα να εμποδισουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί. Όλοι οι άνθρωποι έχουν σκέψεις που μπορούν να τους αποσπάσουν τη προσοχή, ακόμα και εκείνοι που είναι πολύ προσεκτικοί. Αντίθετα, η επίγνωση μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρακτική επιστροφής στην παρούσα στιγμή, όταν το μυαλό σας αρχίζει να περιπλανιέται.

Το να σκεφτόμαστε την ενσυνειδητότητα από αυτή την οπτική γωνία μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό γι αυτους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα, και νιώθουν ότι δεν είναι τόσο καλοί στο να είναι προσεκτικοί επειδή δεν μπορούν να παραμείνουν πλήρως στην παρούσα στιγμή. Να θυμάστε ότι είναι εντάξει αν το μυαλό περιπλανιέται. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να το επαναφέρεις στο παρόν.

Ποιος είναι ο στόχος της πρακτικής της ενσυνειδητότητας

Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να διατηρήσουμε την επίγνωση μας πιο συχνά και για μεγαλύτερες περιόδους. Μπορούμε να αρχίσουμε να εξασκούμε την ενσυνειδητότητα προσθέτοντας πολλές σύντομες στιγμές επίγνωσης στη ζωή μας σε καθημερινή βάση.

Μεταξύ ερεθίσματος και ανταπόκρισης υπάρχει ένα διάστημα. Σ αυτόν τον χώρο βρίσκεται η ελευθερία και η δύναμη μας να επιλέξουμε την απάντηση μας. Στην απάντηση μας βρίσκεται η ανάπτυξη και η ελευθερία μας.

Τα οφέλη της εξάσκησης στη συνειδητότητα

H ενσυνειδητότητα μας βοηθά να δημιουργήσουμε χώρο μεταξύ των συναισθημάτων που έχουμε και των ενεργειών που χρησιμοποιούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτά
Το MINDFULNESS μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα συναισθηματικά και σωματικά
Το MINDFULNESS μας βοηθά να συγκεντρωθούμε
Οι άνθρωποι που εξασκούν την ενσυνειδητότητα είναι πιο χαρούμενοι, πιο υγείς και πιο επιτυχημένοι από εκείνους που δεν το κάνουν
Οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία
Μειωμένο στρες και άγχος
Βελτιωμένη υγεία
Καλύτερος ύπνος
Καλύτερη διαχείριση προβλημάτων
Ισχυρότερες σχέσεις
Και ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή

Κλείσε μια συνεδρία

Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η Κατερίνα θα επικοινωνήσει μαζί σας για να κλείσετε μια συνεδρία!    Scroll to Top